05.11.2014r.
Nasza klasa zachęca do zdrowego odżywiania się oraz samodzielnego wypieku bułeczek i pysznych ciasteczek. Naszym przewodnikiem jest Pani Anna Kaczmarek- specjalista dietetyk. Pani Anna przekazała nam wiele interesujących nowinek z zakresu żywienia oraz przeprowadziła praktyczne zajęcia z wypieku bułek i ciastek. Poniżej zamieszczamy przepisy Pani Anny:
Bułeczki orkiszowe
100g ziarna orkiszu zmielonego
50g mąki pszennej
300g mąki pszennej orkiszowej
150ml -250ml wody
40g drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru muscovado
2 łyżki oliwy
plus mleko do posmarowania bułek i ziarna do dekoracji
Do miski wsypuję mąkę (wszystkie rodzaje wypisane w składnikach). Dodaję drożdże wymieszane wcześniej z wodą i cukrem. Mieszam, a następnie dodajemy oliwę, sól. Przekładam na blat, by zagnieść.
Zagniatam, aż uzyskam gładką kulę.
Wkładam do miski i odstawiam na 30min do wyrastania (tak, by podwoiło objętość).
Dzielę ciasto na 6 -8 części (tyle ile bułeczek), z każdej formuję gładką kulkę, którą potem turlam, by powstał wałeczek. Następnie spłaszczam ją dłonią i robię wgniecenie przy użyciu drewnianego patyczka (może to być delikatne nacięcie).
Bułeczki odstawiam jeszcze na 10 minut, by podrosły, a potem smaruję je mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 210 C piekarnika na 30 minut.
Ciasteczka Musli
SKŁADNIKI:
300 g musli ( crunchy, płyatki owsiane, otręby granulowane)100 g wiórków kokosowych lub banan
50 g mielonych orzechów
2 białka
1 jajo
100 g oleju kokosowego lub masła ghee
100 g cukru brzozowego xylitolu lub muscovado
Dodatki jak orzechy można wzbogacić czekoladą gorzką, imbirem itd.
W naczyniu wymieszaj wszystkie suche produkty. Olej kokosowy rozpuść. Do suchych produktów dodaj cukier, lekko roztrzepane jajka z białkiem. Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia Mokrymi rękami formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce i spłaszczaj mokrą łyżką. Jeśli masa będzie mało klejąca dodaj więcej płatków owsianych. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut- można piec na termo obiegu. Z tego przepisu wychodzi ok. 35 ciastek.
Zapraszamy do korzystania z poniższej strony, na której znajdują się ciekawe informacje na temat zdrowego odżywiania się oraz autorskie przepisy Pani Anny Kaczmarek.
https://www.facebook.com/dietetykannakaczmarek
Ciekawostki o cukrze:
Cukier biały zabójca
Cukier jest głównym źródłem siły życiowej. Cukry zawarte w pełnym pożywieniu są zrównoważone przez odpowiednie minerały. Energia uzyskana w wyniku procesu rozkładania i przyswajania takich cukrów jest z natury stała i długotrwała. Ale kiedy naturalny cukier zostanie poddany rafinacji i koncentracji, siła życiowa ulega rozproszeniu, a naturalna równowaga-zachwianiu. Cukier rafinowany przechodzi do krwiobiegu szybko i w dużych ilościach, co stanowi szok dla żołądka i trzustki. Dochodzi wtedy do zakwaszenia organizmu i do utraty wapnia. Cukier często nazywany jest „białym zabójcą" ze względu na wiele niebezpieczeństw, które ze sobą niesie. Nadmiar cukru powoduje otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, osłabienie odporności, próchnicę. Przyczynia się do powstania opryszczki, infekcji drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Osłabia umysł, powoduje nerwowość, nieśmiałość, rozdrażnienie.
Jak zaspokoić apetyt na słodycze?
- dietą roślinną-zboża, strączki, warzywa. Im dłużej są przeżuwane, tym stają się słodsze.
- należy uważać na tak zwane „naturalne słodziki" -fruktoza czy brązowy cukier-są one w takim samym stopniu rafinowane jak biały cukier
- desery słodzić owocami, sokami owocowymi, syropem ryżowym, słodem, stewią, nierafinowanym cukrem
- jeść słodkie warzywa na deser- buraki, marchewki, dynie,itd
- Przekąski takie jak ciastka, batony można zrobic od podstaw w domu, tylko wtedy mamy pewność że karmimy dzieci zdrowo.
Powoli ograniczaj przyjmowanie cukru. Dyscyplina i refleksja nad samym sobą pomogą przejść Ci łatwiej przez okres, w którym pojawią się objawy odstawienia -zmęczenie, niepokój, depresja.
Oto zamienniki cukru poznane przez nasze dzieci na lekcjach z dietetykiem.
- Miód- wysokoprzetworzony przez pszczoły i ma więcej kalorii niż biały cukier. Jednakże zawiera pewne minerały i enzymy, a więc nie zaburza równowagi mineralnej organizmu w takim stopniu jak cukier. Głównym składnikiem miodu są cukry - fruktoza i glukoza, które są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych - wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60 procentach i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne.
- Ksylitol (cukier brzozowy)- jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściejzbrzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Jest on lustrzanym odbiciem cukru. W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol goi organizm, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Lista zalet ksylitolu jest bardzo długa! Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Ksylitol ma charakter zasadowy. UWAGA! Nie należy spożywać zbyt dużo ksylitolu - bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie (ok. 15 mg-fińscy naukowcy dopuszczają do spożywania 40 g dziennie). Preparat do diety należy wprowadzać stopniowo, ponieważ nagłe przyjęcie dopuszczalnej ilości słodzika może zakończyć się biegunką .
- Stewia-jest bardzo słodka (150-300razy od cukru) i praktycznie bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Najwartościowsze są te zielone, zebrane tuż przed kwitnieniem rośliny. Zawiera witaminy z gr B i Wit C oraz cenne minerały-magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. W medycynie naturalnej używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy. UWAGA! Należy spożywać tylko zielone bądź brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewi, a unikać przejrzystych ekstraktów i białych proszków, które zostały wysoko przetworzone i pozbawione cennych składników odżywczych
- Nierafinowany cukierto nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy. zawiera 20 razy więcej żelaza i cynku niż cukier oczyszczony. Nie mylić z brązowym cukrem, który stanowi po prostu biały cukier z dodatkiem melasy
- Oczywiście jest wiele innych zamienników takich jak sok klonowy, słody, syrop z agawy, syrop z daktyli, miody palmowe, Lukrecja, melasa z karobu, trzcinowa i buraczana.
Opracowała
Anna Kaczmarek
Specjalista Dietetyk
ostatnia aktualizacja: 2014-11-20 19:36:18